Welkom bij Inclusief Bewegen   Click to listen highlighted text! Welkom bij Inclusief Bewegen

Start project ‘Samen bouwen aan inclusie’

Op dinsdag 5 september 2023 geeft gemeente De Fryske Marren als eerste gemeente in Friesland een feestelijke start aan ‘Samen bouwen aan Inclusie’. (Inclusie betekent dat iedereen mee kan doen in de samenleving). ‘Oké’, horen we u denken: ‘Wat wordt er dan gebouwd en vooral op welke plek?

Maar dit ‘bouwen aan Inclusie’ gaat niet over het sjouwen van stenen. Wat dan wel? Er komen binnen Friese gemeenten een aantal inwoners met een beperking in de spotlight te staan. Ze worden 5 maanden gevolgd op hun weg in een opvallende baan, namelijk als ‘ervarings-deskundige’. Niemand weet beter dan deze gebruikers hoe maatregelen op het gebied van toegankelijkheid in de praktijk uitpakken. Hoewel al deskundig, krijgen zij de kans om zich een half jaar verder te ontwikkelen en actief in te zetten voor iedereen met een beperking in deze gemeente.

De Fryske Marren wil, in samenwerking met bewoners met een beperking, de gemeente nog toegankelijker en inclusiever maken. De projectorganisatie (Stichting Inclusief Bewegen) heeft hierbij de hulp ingeschakeld van LFB Wolvega; een vereniging door en voor mensen met een (verstandelijke) beperking. Zij verzorgen de PR, met aandacht voor eenvoudig Nederlands.

Ook Zorgbelang Fryslân, een organisatie die zich inzet om de zorg in de provincie Friesland te verbeteren, doet mee. Zij gaan tijdens het project er voor zorgen dat de samenwerking tussen de ervaringsdeskundigen en de gemeente goed verloopt.

Ga naar de inhoud Click to listen highlighted text!