Click to listen highlighted text!

Drie vragen aan… Chiljon Struiken, spelleider

Bij de uitvoer van projecten biedt de Stichting Inclusief Bewegen stageplekken aan. MBO-student Chiljon Struiken werkte een jaar mee als spelleider en als persoonlijk begeleider in het kader van zijn opleiding Sport en Bewegen. Zo deed hij als aankomend bewegingsagoog zijn eerste praktijkervaring op in het begeleiden van mensen met een beperking. Daarnaast leerde hij ook innovatieve methodieken toe te passen zoals de Spelbox.

Je hebt een jaar meegewerkt aan de Spelbox: wat is de kracht van die methodiek?

Dat is toch vooral de mix van de vragen waarmee je de deelnemers activeert. Neem het liedje ‘Hoofd, schouder, knieën, teen’. Dat klinkt wellicht kinderachtig. Maar voor ouderen en mensen met een verstandelijke beperking is deze klassieker best lastig. De vragen worden afgestemd op elke doelgroep. En ze zijn altijd actueel, bijvoorbeeld afgestemd op het jaargetijde. Verder doen we de Spelbox altijd op een locatie, waar de deelnemers naartoe moeten gaan. Zo zijn ze er echt even uit in een andere omgeving. Dat maakt ze echt vrolijker.

Wat heb je gedaan als spelleider en maatje?

De Spelbox heb ik gegeven bij NOVO en De Zijlen, twee zorginstellingen in Groningen. Daarnaast was ik persoonlijk begeleider van twee mensen met een fysieke beperking: een vrouw die moeilijk ter been was en weer wilde leren fietsten. Met een driewieler hebben we toen samen geoefend. Maar zelfstandig fietsen bleek uiteindelijk toch te hoog gegrepen. Daarnaast begeleidde ik een cliënt met een verstandelijke beperking. Met hem maakte ik wekelijks uitstapjes. Samen naar de stad op een duo-fiets, wat drinken op een terras, de eendjes voeren, gewoon gezellig!

Wat heb je van dit stagejaar bij Inclusief Bewegen geleerd?

Ik vond het een leuke en uitdagende ervaring. Het was de eerste keer dat ik met mensen met een verstandelijke beperking aan het werk ging. Daardoor heb ik geleerd hoe je verbaal en non-verbaal met hen kan communiceren. En ik heb gezien hoe belangrijk een goede bejegening is. Ga bijvoorbeeld even op je hurken zitten bij iemand in een rolstoel, die kleine dingetjes maken het verschil!

Click to listen highlighted text!