Welkom bij Inclusief Bewegen   Click to listen highlighted text! Welkom bij Inclusief Bewegen

Peiling VN-verdrag gepubliceerd

Jaarlijks voert het kennisinstituut Movisie samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) een zogenaamde flitspeiling uit onder gemeenten. Er wordt dan gemeten hoe de gemeenten vorderen met het naleven van het VN-verdrag Handicap. Heel concreet wordt gevraagd naar de stand van zaken van de Lokale Inclusie Agenda (LIA). Meer dan de helft van de bijna 400 gemeenten in Nederland heeft de vragen beantwoord. Het is de 6e keer dat de peiling is uitgevoerd.

Op de website van Movisie staat een artikel over de uitkomsten van deze peiling. Die liggen in het verlengde van eerdere uitkomsten. Vooral grotere gemeenten zijn er mee bezig. 30% heeft een LIA in uitvoering, 8% heeft hem vastgesteld, maar moet hem nog in uitvoering nemen en 15% is hem aan het ontwikkelen. Dus bij minder dan de helft (47%) is er nog geen beweging gemeten.

Knelpunten bij gemeenten zijn het gebrek aan personeel en benodigde ondersteuning en vooral uitleg die er niet zou zijn. Deze dingen worden vanaf de eerste peiling al genoemd. Vooral dat laatste is opvallend omdat de VNG veel handvatten op haar website heeft gepubliceerd. En gemeenten ondersteunt vanuit het programma Iedereen doet mee.

Het implementeren van het VN-verdrag wordt ook ingewikkelder omdat steeds meer gemeenten inclusiebeleid breder opzetten. De specifieke doelgroep van dit VN-verdrag vervaagt daarmee. Dit is iets wat de stichting Inclusief Bewegen zorgen baart.

Het “betrekken van ervaringsdeskundigen” wordt eveneens als een moeilijkheid benoemd. Ook dit gebeurt al jaren. Niet duidelijk is welke moeilijkheden dan precies worden ontmoet. Vanuit het project Samen bouwen aan Inclusie van de stichting Inclusief Bewegen wordt hier een bijdrage aan geleverd voor Friese gemeenten die graag met dit VN-verdrag praktisch aan de slag willen. Samen bouwen aan Inclusie biedt de gemeenten en ervaringsdeskundigen ook hands on coaching op het goed onderling samenwerken.

Hier kunt u het volledige rapport van de 6e flitspeiling door VNG en Movisie downloaden.

Ga naar de inhoud Click to listen highlighted text!