Click to listen highlighted text!

Start Spelbox in Burgum

Start Spelbox in Burgum

In oktober is ‘Bewegen en meedoen’ gestart in Burgum (Friesland). Bij zorginstelling De Friese Wouden gaat een groep ouderen aan de slag met de Spelbox om op een speelse manier in beweging te blijven.

‘De Spelbox lijkt op een leuke quiz, waarbij de deelnemers in kleine groepjes allerlei vragen beantwoorden’, vertelt Judith Gijsbertsen. Als student was zij vijf jaar geleden betrokken bij de ontwikkeling van dit instrument, dat inmiddels op meerdere plekken wordt ingezet voor specifieke doelgroepen.

‘Met de Spelbox zijn de deelnemers gezellig en actief met elkaar in de weer’ gaat Judith verder. ‘Hierbij worden zij door sommige vragen ongemerkt verleid om iets uit te beelden of voor te doen. Zo blijven de deelnemers in beweging – en dat binnen een ongedwongen context waarin volop ruimte is voor ontmoeting.’

De Spelboxvragen zijn uitermate gevarieerd en passen in een achterliggend format dat is ontwikkeld met de Hanzehogeschool. ‘De vragen passen precies binnen het kader van Positieve Gezondheid, een stroming die de afgelopen jaren snel terrein heeft gewonnen binnen de zorg- en welzijnssector. Er komen uiteenlopende vragen voorbij, die voor iedereen belangrijk zijn om gezond te kunnen blijven functioneren. Ze gaan over cognitief functioneren; zingeving; motorische vaardigheden; kwaliteit van leven; mentaal welbevinden; en sociaal-maatschappelijk participeren. Kortom, van een ‘kabouter-plop-dansje’ tot allerlei ‘hersenkrakers’ en ‘wist-je-datjes’…

Net als in Burgum zijn ook in Rolde ouderen inmiddels met de Spelbox aan de slag. Daarnaast wordt dit instrument ook ingezet voor andere doelgroepen, zoals mensen met fysieke beperking. In Hoogeveen en Groningen blijkt dat ook daar veel baat bij hebben. ‘De vragen worden altijd afgestemd op het niveau en de belangstellingssfeer van de groep – helemaal op maat dus’, benadrukt Judith.

‘We horen van begeleiders en andere betrokkenen dat de deelnemers er op allerlei manieren baat bij hebben om zo bezig te zijn. Ze worden weer fitter, vrolijker en opener door samen bezig te zijn. De deelnemers kijken er elke week naar uit en vertellen het elkaar door: dat is het mooiste compliment dat we kunnen krijgen!

Click to listen highlighted text!