Click to listen highlighted text!

‘Door dit project heb ik leren omdenken!’

Naast haar studie psychologie is Evelien Schoo (21) sinds oktober 2016 vrijwilliger actief als beweegcoach /maatje. Wat zijn haar ervaringen bij het project Bewegen en meedoen? ‘Dit is echt een win-win-situatie!’

Aanvankelijk begon ik met weinig verwachtingen aan dit project. Dat bleek slim. Want bij Bewegen en meedoen gaat het om zoveel meer dan mensen simpelweg gezelschap houden of samen spelletjes doen. Het project zorgt ervoor dat mensen met een verstandelijke beperking, (ex-) alcoholverslaafden en ouderen weer bewegen en kunnen gaan meedoen. Maar wat betekent dat concreet?

Bij bewegen kun je denken aan fysieke activiteiten, zoals sporten, wandelen en fietsen. Maar dat hoeft niet persé, want je kunt ook mentaal in beweging komen. Bijvoorbeeld door geheugenspelletjes te maken, puzzels te maken of te gaan werken aan een zelf gekozen doel. Tegelijk richten we ons op ‘meedoen’. Dat vind ik een mooi, aanvullend onderdeel van dit project. Veel mensen uit de genoemde doelgroepen lopen namelijk aan tegen stereotypering, uitsluiting en minachting.

Mijn maatje is een volwassen vrouw met het syndroom van Down. Een vriendelijk, iets wat eigenwijze, maar zeer gedreven vrouw. Ze had een heel verrassend doel:  kickboksen! Dat had ik nooit gedacht. Maar als snel dacht ik: wauw, wat een mooie uitdaging om aan te gaan.

Na enkele weken vonden we een kickbokstrainer. Maar toen bleek dat mijn maatje alleen met de bus wilde – maar dan zonder overstappen, of met de fiets – maar alleen met goed weer. Dat beperkte de mogelijkheden…

Door deze situatie leerde ik al snel hoe ik moest omdenken. Samen zijn we verder gaan zoeken. Zo kwamen we een andere trainer tegen die gelukkig veel dichterbij zit. Dus daar voorzie ik niet zoveel problemen meer.

Natuurlijk is het doel van mijn maatje niet gemakkelijk. Maar ik zet alles op alles om dat doel te halen. Want als dit haar lukt, krijgt zij (en ik) daar veel voor terug. Zij is vrolijker omdat ze meer meedoet in de maatschappij en lekker beweegt, terwijl ik nieuwe vaardigheden en ervaring heb opgedaan. Bovendien hebben haar vaste begeleiders minder zorgen. Kortom, een win-win situatie.

Voor mezelf is dit project enorm uitdagend. Het vraagt van me om meer out of the box te denken. Maar het biedt ook veel voldoening. Het zou daarom mooi zijn als veel meer mensen dit vrijwilligerswerk zouden gaan doen. Dus… heb je affiniteit voor een van deze doelgroepen en jeuken je handen om ook aan de slag te gaan? Meld je dan aan!! Dat kan heel gemakkelijk via www.rodekruis.nl

Click to listen highlighted text!