Welkom bij Inclusief Bewegen   Click to listen highlighted text! Welkom bij Inclusief Bewegen

Fryske Netwurksirkel 01.12.’23

Er waren 8 personen aanwezig. Dit waren ervaringsdeskundigen en mensen van gemeenten. Tijdens deze bijeenkomst hebben we het gehad over ervaringen tijdens het stemmen op woensdag 22 november. Nico Smits had een positieve ervaring in het gemeentehuis van Heerenveen. Toen Nico binnen kwam, zagen de mensen van het stembureau snel dat Nico blind was en ze hebben hem toen goed geholpen met het stemmen. Nico had een speciaal stemhokje met koptelefoon en stemmal, zodat hij kon stemmen.

Jeroen Veltheer wilde voor het eerst op het gemeentehuis van Tynaarlo stemmen. Omdat daar alle lichten nog uit waren, is hij naar het verpleegtehuis gegaan. Jeroen kon via een draaideur naar binnen. Maar omdat het een verpleegtehuis is, gaat hij er van uit dat er andere deuren zijn voor rolstoel gebruikers. Voor de rest was het stembureau zelf wel toegankelijk. Er was zelfs koffie!

Evert Pultrum, ervaringsdeskundige STERKplaats LFB Wolvega, mocht mee doen bij een stembureau van de gemeente Weststellingwerf in Wolvega. Hij mocht hier zitten vanwege Prokkel. Een prokkel betekent ‘Een prikkelende ontmoeting tussen iemand met een beperking en iemand zonder een beperking’. Het komt er op neer dat mensen met en zonder een beperking samen iets gaan doen of organiseren.

Evert had de prokkel zelf geregeld en mocht helpen op het stembureau. Evert stelde vast dat het stembureau niet toegankelijk was voor mensen in een rolstoel. Dit kwam omdat je alleen naar binnen kon via een draaideur. Er was daar wel hulp bij als je dat nodig had, maar door de communicatie ging het toch wat stroef.

Tijdens de Netwurksirkel was ook een gast uitgenodigd, en wel Thijs Hardick (beleidsmedewerker Ieder(in)). Hij houdt zich bezig met toegankelijkheid en inclusie. Hij vertelde over hoeveel meldingen er zijn binnengekomen rondom het stemmen, vanuit welke plaatsen de meeste meldingen zijn gedaan en over welke onderwerpen deze gingen, zoals: a)het Stembureau b) het Stembiljet en c) Hulp op het stembureau.
Ook vertelde hij nog over de percentages van mensen die het positief, neutraal en negatief hebben ervaren en over de toegankelijkheid. EEN positief punt dat er uit gekomen is, is dat stembureaus toegankelijker zijn geworden voor mensen met een beperking.

Al met al was het een interessante (online) bijeenkomst !

Het onderwerp van de volgende bijeenkomst, die staat gepland op donderdag 1 februari om 13:30u. is ‘Digitale toegankelijkheid’.

Ga naar de inhoud Click to listen highlighted text!