Welkom bij Inclusief Bewegen   Click to listen highlighted text! Welkom bij Inclusief Bewegen

“De Fryske Netwurksirkel”, bijeenkomst 1.09.’23

Nico Smits is voorzitter van deze bijeenkomst(en).

De week van de toegankelijkheid komt er weer aan (2 t/m 7 oktober). We hebben het gehad over wat er zoal georganiseerd zou kunnen en gaat worden door gemeentes. Er wordt met name gedacht om in die week een aparte vlag te laten wapperen op verschillende openbare gebouwen in Friesland.

Speciaal thema deze keer was o.a. het naar de WC kunnen gaan voor mensen met een beperking. Dit zowel in openbare gebouwen als tijdens wandelingen of fietstochten in de natuur. Een mooie ontwikkeling op het gebied van toegankelijkheid is de “Hoge nood” app. Gemeentes moeten er wel een licentie voor kopen.

De vorderingen binnen het projekt “Samen bouwen aan inclusie” worden gedeeld. Kern hiervan is het gelijkwaardig waarderen van elkaars inbreng, of je nu ambtenaar of ervaringsdeskundige bent.

Verder spraken we over het inclusief en toegankelijk ontwerpen van gebouwen. Hiervoor waren Ed Bijman (rolstoel-architect) en Rein Brouwer uitgenodigd. Zij vertelden over hoe bouwen tegenwoordig KAN volgens de laatste normen (NEN 9210). Zo hebben we een beeld gekregen van de veranderingen in deze wereld, waar deskundigen inmiddels anders aan het kijken zijn.

De volgende Sirkel, op 20 oktober, gaan we het hebben over ‘Toegankelijkheid in het Openbaar Vervoer’.

Ga naar de inhoud Click to listen highlighted text!