Welkom bij Inclusief Bewegen   Click to listen highlighted text! Welkom bij Inclusief Bewegen

Netwurksirkel ‘Bestaanszekerheid’, 13 juni 2024

Op donderdag 13 juni vond er weer een zoom meeting plaats met deze keer als onderwerp ‘bestaanszekerheid’. Bestaanszekerheid betekent dat je een leven hebt met genoeg geld, een dak boven je hoofd, goede toegang tot onderwijs en zorg.

Verschillende initiatieven werden in de sirkel besproken die allemaal ervoor bedoeld zijn om mensen te helpen deze bestaanszekerheid te kunnen bereiken. Zo helpt steunpunt ‘’De Barones’’ vanuit het wijkcentrum De Kempenaer in Heerenveen mensen bij verschillende vragen die met uitkeringen of belasting te maken hebben. De vrijwilligers die hier werken kunnen mensen bijvoorbeeld helpen met het doen van aanvragen.

Linda Tjoelker van gemeente Tytsjerksteradiel vertelde over een laagdrempelige Geld Gids die in de gemeente wordt gebruikt. Hier staan instanties in beschreven waar mensen terecht kunnen als zij lastig rond kunnen komen en hier hulp bij nodig hebben.

Anita Merkus vertelde over Sandra Benedick Elzinga die een stichting heeft opgezet met haar partner om mensen te helpen die het niet zo breed hebben. Het initiatief heet ‘’voor de minima’’. Zij hebben onder andere een kledingbank waar mensen gratis kleding kunnen ophalen. Anita vertelde dat Sandra zelf ook weet hoe het is om van weinig te moeten rondkomen.

Waar je informatie kunt vinden ingeval van armoede moet natuurlijk duidelijk zijn zodat je weet waar je naartoe moet gaan.

Theo Regterschot zou dit bij het burgerplatform Weststellingwerf, waar hij in zit, kunnen inbrengen of laten agenderen. Vraag is dan hoe het in Weststellingwerf geregeld is en waar mensen kunnen vinden hoe ze aanvragen kunnen doen als zij bijvoorbeeld in armoede leven.

Nico Smits uit gemeente Heerenveen kwam met de vraag: ‘Hoe kunnen we bijdragen om al dit soort initiatieven vindbaar te maken? Er is nu geen beleid wat in elke gemeente hetzelfde is. Dat is soms lastig. Het zou mooi zijn als er één plek was in Friesland waar als je iets over je gemeente zoekt dat daar kan vinden. Dit is dan ook een mooi thema voor de belangenorganisaties.

Henk van Rijen meldt dat vanuit de FNV pogingen worden ondernomen om vanuit Den Haag één Verordening op te stellen die voor alle gemeenten geldt. Het maakt dan hiervoor niet meer uit of je in een rijke of armere gemeente woont. ‘Stop de postcodeloterij’

De netwurksirkels zullen vanaf september weer plaatsvinden.

 

Ga naar de inhoud Click to listen highlighted text!