Welkom bij Inclusief Bewegen   Click to listen highlighted text! Welkom bij Inclusief Bewegen

‘Fryske Netwurk Sirkel’ 20.10.’23

Deze keer had de Sirkel als thema : ‘Bereikbaarheid en toegankelijkheid van het Openbaar Vervoer, in het bijzonder voor mensen met een beperking en/of chronische ziekte.’

De provincie Fryslân heeft hiervoor een speciale commissie ingesteld: ROCOV. Deze adviseert over dienstregeling, de toegankelijkheid, het comfort, ketenkwaliteit, voorziening haltes, stations en de informatievoorziening. De bijeenkomst begint met eerst wat informatie: * Qbuzz wordt in december hoofdvervoerder van Friesland (op dit moment nog Arriva). * Eind oktober2023 komt een eindverslag over de toegankelijkheid van het OV in Friesland. * Tot slot meldt de mevrouw van ROCOV dat het vervoersplan door Qbuzz wordt geschreven. In het vervoersplan komt te staan wat Qbuzz gaat bieden. 
 
Wij als ervaringsdeskundigen kregen ook de mogelijkheid om vragen te stellen. We hebben gevraagd of het nog mogelijk is om met een scootmobiel in de bus te rijden. Volgens ROCOV blijft dit altijd een probleem, omdat scootmobielen steeds breder en zwaarder worden. Het hangt af van de buschauffeur of je mee mag, maar heel officieel mag je niet met een scootmobiel mee de bus in. We vroegen ook wat de standaardgeluidsnorm is van het omroepen op stations, dit is namelijk heel zacht. Dit zijn zoal omstan-digheden waar slechtzienden en slechthorenden tegenaan lopen. ROCOV had geen antwoord op deze vraag, maar ze zouden deze wel meenemen naar de volgende vergadering binnen ROCOV zelf.  
 
Tot slot hebben we gevraagd of kaartjes kopen bij de automaten toegankelijker gemaakt kan worden voor slechtzienden door er een speaker in te bouwen. ROCOV antwoordde hierop dat dit niet handig is, aangezien iedereen dan mee kan luisteren. Volgens ROCOV kun je beter ter preventie thuis online de kaarten kopen. Ze verwezen ook naar het servicepunt dat vaak op stations te vinden is.

ROCOV heeft als wens om per regio groepen te vormen van mensen met een beperking die veel met het OV reizen. Evert heeft zich hiervoor opgegeven en zit alvast in de groep van regio Westellingwerf. Voor de rest is er nog geen concreet plan uitgewerkt over hoe verder met zo’n groep. Hier wordt bij de volgende vergadering binnen ROCOV over nagedacht. 

De volgende Fryske Netwurksirkel vindt plaats op vrijdag 1 december, hier wordt nog een formele mail over rond gestuurd. 

Ga naar de inhoud Click to listen highlighted text!