Welkom bij Inclusief Bewegen   Click to listen highlighted text! Welkom bij Inclusief Bewegen

Bijeenkomst Fryske Marren 24.10.’23

Het doel van deze 2e bijeenkomst is om nader in te gaan op problemen die tijdens de 1e keer waren opgesomd. De ervaringsdeskundigen hadden tijdens de vorige bijeenkomst huiswerk mee gekregen, Hen werd gevraagd om in hun buurt te gaan kijken naar waar ze tegenaan liepen op het gebied van toegankelijkheid en ook na te denken over oplossingen.

Harmen kwam met een voorbeeld over de openbare bibliotheek. Hier is een draaideur aanwezig, deze draait voor hem te snel om met een rolstoel naar binnen te kunnen. Er bleek een knop aan de buitenkant te zitten waarmee je de draaideur langzamer kunt laten draaien, Een sticker met een rolstoel symbool bij de knop ontbrak. Dan moet je zulks maar net weten! Harmen heeft het aangegeven en de volgende keer dat hij bij de bibliotheek kwam was het opgelost door ook een sticker met een rolstoel buiten te plaatsen.

Antje, ook ervaringsdeskundige, kwam met een ander voorbeeld waar ze tegenaan liep. Lege containers stonden op de stoep waardoor er lastig rolstoelen maar ook kinderwagens langs konden. Ook voor deze situatie kwam Antje zelf met een oplossing. Namelijk: Een aparte parkeerplaats waar de containers neergezet kunnen worden.

Er waren deze keer verschillende medewerkers ‘buiten’ van de gemeente aanwezig bij de bijeenkomst.
De gemeente maakt gebruik van het meldingssysteem Fixi. Hiermee kunnen mensen die in de gemeente wonen meldingen doen van specifieke situaties waar zij tegenaan lopen. Er werd verteld dat dit systeem ook vooral gebruikt moet blijven worden. Zodat ‘struikelblokken’ snel worden gemeld bij de gemeente en deze hier vlot mee aan de slag kan.

De gemeente begint na een melding, om de specifieke situatie(s) eerst te bekijken. Lonneke van buurtwerk ‘De Kear’ benoemde dat het vooral het doel is van dit proefproject dat de ervarings-deskundigen mee gaan om situaties te laten zien, om daarna hierover in gesprek te gaan met elkaar. De eerste afspraak hiervoor is al gemaakt.

Tot slot wordt door de ambtenaar gebouwen gemeld dat er plannen zijn voor “een toegankelijker gemeentehuis voor iedereen”. De huidige helling waar je met de rolstoel naar boven gaat blijkt lastig. De uitgebreide plannen voor het gemeentehuis worden in een losse bijeenkomst met de ervarings-deskundigen besproken.

De volgende bijeenkomst in de Fryske Marren is op 12 december.

Ga naar de inhoud Click to listen highlighted text!